Részletes keresés

környezetvédelmi szolgáltatás

Üdvözöljük a Sövit Környezetvédelmi Kft. honlapján!

Üdvözöljük
a Sövit Környezetvédelmi Kft.
honlapján!

Sövit Környezetvédelmi Kft.

környezetvédelmi szolgáltatások

Cégünk széleskörű környezetvédelmi szolgáltatásokkal áll az Ön rendelkezésére

Környezetvédelmi szolgáltatások

hulladékvásár

Látogassa meg hulladekvasar.hu honlapunkat. Hulladék eladási, szállítási, átvételi hirdetések ingyenes feltöltése és böngészése! Kattintson a képre!

Hulladékvásár

környezetvédelmi fórum

Honlapunkon különböző fórumokon tehetik fel kérdéseiket látogatóink és vitathatják meg a különböző környezetvédelmi kérdésekkel kap- csolatos problémáikat.

Fórum

Arrow
Arrow
1
2
3
4
Slider
0
0
0
s2sdefault
KörBe rendszert ajánljuk a hulladékbevallásuk elkészítéséhez!
Február 28-ig regisztrálóknak minden beállítást, alapadatot mi viszünk fel Ön helyett!

 

A kötelező környezetvédelmi bevallás 2015 év elejétől új módon teljesíthető. 2015-től a környezetvédelmi bevallásokat csak és kizárólag az ÁNYK programon keresztül lehet elektronikusan teljesíteni. Jelen cikkünkben részletesen bemutatjuk a bevallások teljesítési módját, menetét.

A Földművelésügyi Minisztérium által üzemeltetett OKIR (Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer) rendszer tárolja a beérkező környezetvédelmi bevallások (hulladékgazdálkodási-, levegőtisztaságvédelmi, vízgazdálkodási, stb.)  adatait, illetve a fejlesztéseknek köszönhetően a feldolgozott adatok egy részét már le is lehet kérdezni. Az adatokat továbbra is a környezetvédelmi hatóságok munkatársai hagyják jóvá.

ÁNYK-program

A bevallások elkészítéséhez az ÁNYK programot (Általános Nyomtatvány Kitöltő) kell kötelezően használni (a program használatához JAVA szoftver telepítése is szükséges, mely program pl. innen tölthető le). Az ÁNYK program letöltése és telepítése után a különböző  bevallások (hulladék, levegő, stb.) elkészítéséhez le kell tölteni a kapcsolódó nyomtatvány-csomagokat is. A letöltés után a programcsomagokat telepíteni lehet a letöltött file-ra való kattintással, ha az ÁNYK és JAVA már telepítve van. Az ÁNYK-programot és a különböző adatlap csomagokat, illetve az ezekhez kapcsolódó útmutatókat az OKIR rendszeréből lehet letölteni.

Az ÁNYK programot - ha megjelent új frissítés - akkor frissíteni kell, különben hibaüzenettel boldogítja a kedves felhasználót a nyomtatványok elküldése során (melyből természetesen nem derül ki, hogy éppen frissíteni kellene a programot). A verziószám a képernyő bal alsó sarkában látható. Illetve ha a program felajánlja, akkor érdemes a különböző adatlapcsomagokat (HIR, KAR, LM, stb.) is frissíteni.

Ügyfélkapu

Az elektronikusan elkészített bevallások beküldéséhez ügyfélkapu regisztrációval kell rendelkezni, amit kb. 5 perc alatt (sorrakerülés után) meg lehet tenni a legközelebbi Kormányablaknál, vagy Önkormányzatnál. A bevallásokat csak elektronikusan - ügyfélkapun keresztül - lehet elküldeni a Környezetvédelmi Hatóságok részére, ehhez szükséges az ügyfélkapu regisztráció.

Ügyfélkaput csak magánszemély regisztrálhat (cég NEM), ezért a nagyobb cégeknél valószínűleg a környezetvédelemi kérdésekkel foglalkozó munkatárs fog regisztrálni (több személy is regisztrálhat egy cégtől, hogy szabadság, betegség esetén is biztosítani lehessen a bevallások folyamatosságát). Kisebb cégeknél, ahol nem éri meg saját munkatársat alkalmazni a környezetvédelmi pozícióra, vagy a külsős környezetvédelmi megbízottnak kell ügyfélkaput regisztrálnia, vagy egy belsős munkatársnak (esetleg könyvelőnek), aki majd beküldi a bevallást.

Meghatalmazás

Amennyiben nem természetes személy (cég) kötelezett a környezetvédelmi bevallásra, abban az esetben meghatalmazást kell kitölteni az ügyfélkapuval rendelkező személy részére. A meghatalmazás adatlapja (MEGH lap) a KAR adatlap csomagban található, melyet szintén az ÁNYK-ban kell kitölteni. A meghatalmazás-lapot vagy elektronikus aláírással kell visszaküldeni (nyilván ez lesz a ritkább eset), vagy ki kell tölteni elektronikusan és kinyomtatni (lehet PDF formátumba is "nyomtatni", erre van "beépített" lehetőség az ÁNYK-programon belül), majd aláíratni az ügyvezetővel, pecsételni és a szkennelt változatot csatolás után beküldeni az ÁNYK-programon keresztül a már regisztrált ügyfélkapuval. Egy cég több magánszemélyt is meghatalmazhat.

Jelen meghatalmazás különbözik az általános NAV-os meghatalmazástól, ez csak a környezetvédelmi adatszolgáltatások beküldésére jogosítja fel a meghatalmazott személy(eke)t.

A meghatalmazások jóváhagyása időt vesz igénybe (ha minden rendben megy, akkor a rendszer 3 viszaigazoló e-mailt küld, melyből a harmadik igazolja a meghatalmazás befogadását), így érdemes ezzel kezdeni a bevallások elkészítését, mert erre szükség van a bevallások ügyfélkapun keresztüli beküldéséhez. Hibátlan meghatalmazás esetén a jóváhagyás néhány napot vesz (szerencsés esetben néhány órát) igénybe a tapasztalataink szerint.

Az aláírt beszkennelt meghatalmazást az ÁNYK-programban a következő módon lehet csatolni:

Meg kell nyitni a letöltött KAR adatlapcsomagot, majd az "adatok" gombot (bal fent) megnyomni, ezután kattintás a "csatolmányok kezelése" gombra. A megjelenő ablakban a hozzáadás gombbal lehet kiválasztani a feltölteni kívánt meghatalmazást. Feltöltés után az ÁNYK program beépített rendszerén lehet az ügyfélkapun keresztül beküldeni a meghatalmazást (lásd később). A meghatalmazás elfogadása után lehet a bevallást beküldeni a meghatalmazott személy ügyfélkapujáról.

A KAR adatok változása/igénylése esetén a meghatalmazást be lehet küldeni a meghatalmazással együtt is!

A bevallások kitöltése

A környezetvédelmi bevallásokat a már letöltött adatlapcsomagok kitöltésével lehet teljesíteni.

A bevallások feltölthetőek XML és IMP file-okból is, az ehhez szükséges minta file-ok elkészítéséhez, feltöltéshez az OKIR oldalán lehet segítséget találni. Egyelőre sajnos nincs támogatás a korábbi bevallásokban alkalmazott file-ok egy az egyben történő konvertálásához az új rendszerbe.

Fontos: az elkészült bevallások beküldés és a befogadás után már nem szerkeszthetők, azonban az ÁNYK programban a fájlok kiválasztásánál a már elküldött fájlokról lehet készíteni szerkeszthető másolatokat.

A változásoknak megfelelően a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 440/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályát vesztette 2015. január 1-én. Helyette a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet lépett hatályba.

Többszintű ellenőrzés

A bevallás elkészítése során a megadott adatok többlépcsős (négy-lépcső) ellenőrzésen esnek át:

1. Első körben beíráskor ellenőrzi a program, hogy a beírt adat formátuma megfelel-e a kitölteni kívánt adatmező kivánalmainak. A program ellenőrzi a bevallás különböző lapjai közötti egyezőséget (pl. a megadott oldalak száma a borítólapon és az oldalak valódi száma, stb.), illetve vizsgálja a kritikus hibákat is. A felső menüsorban megtalálható "pipa"-ikonra kattintva a hibalista kiíratható. Ha a bevallásban már nincs hiba, akkor az elküldhető az ügyfélkapun keresztül.

A kis piros háromszöggel jelzett mezőkben legördülő menük találhatók, melyeket általában akármelyik betű, vagy szám beírásával ki lehet "íratni" és utána választani a lehetőségek közül.

Az elkészült környezetvédelmi bevallás beküldése után az adatlapokat akkor fogadják be, ha azok megfelelnek a 2. és 3. szintű automatikus ellenőrzéseken, azaz:

2. Ellenőrzik a KÜJ és KTJ számokat és a meghatalmazás meglétét.

3. Ellenőrzik (automatikusan) az adatlapok közti tartalmi és logikai összefüggéseket, kapcsolatokat, mértékegységeket.

Ha a 2., vagy 3. pontban kritikus hiba merül fel, akkor a bevallást nem fogadják be, erről az ügyfelet értesítik és egyben a hibalistát is megküldik, ami alapján javítani kell a bevallást. Amennyiben a 2. és 3. pontokon megfelel a bevallás, akkor azt befogadja az illetékes környezetvédelmi felügyelőség (az elektronikus befogadás eltarthat néhány napig, így kifejezetten nem ajánlott a bevallást az "utolsó napokban" beküldeni).

 4. A befogadott bevallást a környezetvédelmi hatóság ügyintézője is ellenőrzi. További hiba esetén hiánypótlásban szólítják fel az ügyfelet a bevallás javítására. Ha megfelel a bevallás, akkor az adatokat feltöltik az OKIR rendszerébe és a bevallás teljesítettnek tekinthető.

Beküldés

A bevallásokat (egyéni vállalkozók kivételével) csak a meghatalmazás befogadása után (lásd fentebb) lehet beküldeni. A bevallás elkészítése és ellenőrzése (a pipa gombbal) után a bevallás elküldését a kapcsolat az ügyfélkapuval menüpont alatti nyomtatvány közvetlen beküldése az ügyfélkapun keresztül gombra való kattintásssal lehet megkezdeni. A megnyíló ablakban be kell jelentkezni az ügyfélkapuhoz kapott felhasználónévvel és jelszóval (töb bevallás esetén érdemes bejelölni a jelszó megjegyzését a programból való kilépésig). Bejelentkezés után a program ellenőrzi a kitöltött nyomtatvány formai követelményeknek való megfelelőségét, majd ha ez rendben van, titkosítja.

Titkosítás után a titkosított fájl elérési útvonalának megadásával egyidejűleg beküldi a nyomtatványt az ügyfélkapun keresztül. Beküldés után visszaigazoló e-mailt kapunk, mely után megkezdődik a bevallás többszintű ellenőrzése. Hba esetén a hibalistával együtt egy e-mailt kapunk arról, hogy a bevallást nem fogadták be. Ha a bevallás minden szempontból megfelelő, akkor végül megkapjuk a befogadásáról szóló e-mail-t.

Beadási határidők

A beadási határidők az alábbi oldalunkon találhatóak.

Kérdések a környezetvédelmi bevallásról

A környezetvédelmi bevallással kapcsolatos kérdéseket várjuk a kapcsolódó fórumunkban, ahol megpróbálunk mihamarabb válaszolni rá. A fórum használata ingyenes, de rövid regisztrációhoz kötött. Regisztráció nélkül is olvasható, de nem lehet kérdéseket feltenni. Kérdések (regisztráció és belépés után) az adott fórum topicjában tehetők fel a válasz gombra kattintva.

További környezetvédelmi szolgáltatásaink

Cégünk sokéves tapasztalattal foglalkozik környezetvédelmi engedélyeztetési dokumentációk összeállításával, komplex környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátásával, környezetvédelmi tervezéssel, környezetvédelmi bevallások elkészítésével és még számos a környezetvédelem körébe tartozó feladat megoldásával (lásd oldaltérkép).

0
0
0
s2sdefault

Ez a weblap sütiket (cookie) használ. Amennyiben folytatja a weblap olvasását, ezzel hozzájárul a sütik használatához. Többet megtudhat róla itt   Elfogadom